Odata cu deschiderea pietei muncii din Germania pentru cetatenii tarilor primite in UE in 2004 are loc o rearanjare in anumite industrii si sectoare economice din acesta tara. Tot mai multi romani si bulgari iau locul muncitorilor sezonieri de origine poloneza.
Anul trecut, muncitorii sezonieri polonezi reprezentau doua treimi din numarul total al lucratorilor pe acest segment de piata din Germania. In acest sezon, numarul acestora se va reduce semnificativ, deoarece pentru ei o plata de 6,40 euro pe ora nu mai reprezinta o suma atractiva.
Incepand cu 1 mai, odata cu ridicarea ingradirilor de acces la piata de munca germana, multi polonezi cauta slujbe mai bine platite. In unele regiuni si sectoare industriale ei chiar sunt cautati.
Romania si Bulgaria au aderat la UE la trei ani dupa Polonia, iar pentru cetatenii acestor tari accesul la piata muncii din Germania ramane restrictionat pana in 2013. Muncitorii sezonieri insa sunt la mare cautare.
Fermierii germani isi indreapta astfel atentia catre muncitorii sezonieri din Romania si Bulgaria, in lipsa lucratorilor polonezi care si-au indreptat atentia catre alte sectoare mai bine platite, unde accesul le este de-acum facil. Deja fermierii germani au anuntat ca sunt disponibile 95.000 de locuri de munca sezoniere pentru romani.
Unul dintre acestia, Ion Iacobin, recunoaste in fata reporterilor Deutsche Welle ca, in calitate de muncitor sezonier ,castiga mai mult decat un profesor sau medic din Romania.
Fermierii germani recunosc ca bariera lingvistica este mai usor de depasit, in cazul muncitorilor romani, comparativ cu cei polonezi. Daca acestia erau oameni slab pregatiti, cu firave cunostinte de limba engleza, se pare ca romanii stau bine la acest capitol.
Odata cu deschiderea pietei muncii din Germania pentru cetatenii tarilor p