În perioada 2007 - 2009, România a beneficiat de 98,5 milioane de euro sub formă de asistenţă financiară nerambursabilă prin Granturile SEE şi cele Norvegiene. Din fericire, cele două programe financiare vor continua, astfel că Norvegia, Islanda şi Liechtenstein vor tripla donaţiile pentru România până în 2014, când vor fi gata mai multe proiecte în valoare finală de 305 milioane de euro.
Dacă ne gândim că aceste fonduri sunt investite în proiecte agricole, de mediu, energetice şi asistenţă socială, care la rândul lor vor produce, iar asta într-o perioadă de recesiune economică, putem spune că România va câştiga peste 400 de milioane de euro bine investite.
„Să dai bani este cel mai uşor lucru, asta în cazul în care îi ai. Însă adevărata provocare a fost să investim banii în proiecte viabile şi să le ţinem permanent sub observaţie atentă," a spus ambasadorul Norvegiei la Bucureşti," Øystein Hovdkinn.
„Norvegia, care este una din cele mai bogate ţări din lume, dar şi celelalte două ţări, nu fac asta pur şi simplu pentru că vor să joace rolul lui Moş Crăciun. Facem asta pentru că ajutorul este şi în interesul nostru. Cu cât România va fi o ţară mai bogată şi mai de succes, cu atât societatea românească va fi mai solidă, iar din acest lucru vom beneficia şi noi."
Banii au fost investiţi în proiecte pentru protecţia mediului, dezvoltarea resurselor umane, eficienţă energetică, producţie sustenabilă, conservarea patrimoniului cultural, sănătate şi îngrijirea copilului. Practic, banii nu doar că au fost daţi, ei au fost investiţi în proiecte care vor produce la rândul lor. Şi vom da numai câteva exemple.
Fundaţia ADEPT şi Societatea Regală norvegiană pentru dezvoltare au reabilitat 8 centre de colectare a laptelui în judeţul Mureş. Au echipat centrele cu instalaţii de testare a laptelui şi astfel au apărut companii care să şi cumpere laptele.