Cumparaturile prin Internet pot aduce discounturi importante, insa trebuie sa fiti atenti pe ce site-uri intrati, daca au servicii de plata securizate si daca pretul acopera taxele de transport. Altfel riscati sa fiti victimele infractorilor cibernetici, care v-ar putea clona cardurile, si veti ramane fara bani.
Avantajele cumparaturilor pe Internet sunt evidente. Potrivit unui studiu realizat de PayPal, unul dintre cei mai importanti jucatori internationali din piata platilor online, realizat pe 50 de magazine online din SUA, Polonia, Republica Ceha, Germania, Romania, Ungaria, Grecia, Portugalia si Marea Britanie, diferentele de pret la produse identice pot ajunge chiar si pana la 70% : un iPhone 4 de la Apple costa circa 1.500 lei in SUA, 2.800 lei in Romania si in jur de 2.000 lei in Marea Britanie.
Potrivit expertilor, este mai ieftin, in prezent, sa cumperi in dolari decat in euro, avand in vedere evolutia cursului valutar. Dolarul a pierdut circa 10% in fata monedei nationale, astfel ca preturile produselor vandute in dolari au devenit si mai atractive.
"Acest lucru a influentat cumparaturile facute de consumatori, achizitionarea online de bunuri din strainatate dovedindu-se mai profitabila decat inainte. Daca acest trend va continua si pe masura ce economia isi va reveni, ne putem astepta ca importurile sa continue sa creasca", spune Alexandru Ioan, Sales&Trading KBC Securities Romania.
Unde merita sa faci cumparaturi?
Potrivit studiului PayPal, cele mai ieftine produse se vand in SUA. De exemplu, Apple Ipad costa in jur de 2.000 lei in Romania, aproape dublu fata de SUA, unde se vinde cu circa 1.100 lei. Si preturile pentru haine sunt mai avantajoase in SUA: un Polo Tommy Hilfiger costa circa 90 le in SUA , acelasi produs ajungand la 170 lei in Romania.
Specialistii spun ca, chiar daca preturilor li