\"Restructurarea creditelor este un fenomen naţional în România, ca şi, într-o mai mare măsură, restructurarea companiilor\", a declarat, la o conferinţă pe teme financiare, viceguvernatorul Băncii Naţionale a României, Bogdan Olteanu.
"Cu toate acestea, 96% dintre insolvenţele din România se finalizează prin lichidare, nu prin restructurare", a precizat Olteanu.
"Ca să facem restructurare trebuie bani noi (fresh money) pentru plata salariilor restante, pentru plata furnizorilor şi a taxelor. Trebuie ca planul de afaceri să arate dacă banii mai pot relansa afacerea. Fără fresh money este greu de crezut că poţi să scapi de lichidare", a spus viceguvernatorul BNR.
Reprezentantul băncii centrale a menţionat un recent studiu al unei companii de consultanţă, conform căruia 98% dintre companiile din România au luat măsuri de restructurare în ultimii trei ani.
"Este absolut normal să fie aşa. Fireşte, nivelul restructurării creditelor nu este acelaşi. Această diferenţă ţine de faptul că renegocierea cu banca este una dintre ultimele soluţii la care ajung companiile", a mai spus Olteanu.
Făcând o comparaţie cu economia SUA, una obişnuită cu ciclurile economice şi crizele, oficialul BNR a subliniat că, imediat după apariţia recesiunii, companiile americane s-au capitalizat din diverse surse, inclusiv din tăierea dividendelor, în timp ce companiile din România au făcut rezerve la acţionari.
"În toamna anului trecut marile companii industriale americane aveau 1.500 miliarde dolari pentru rezerve de criză, ştiind că accesul la resurse financiare din partea băncilor este mult mai dificil. La noi am constatat în multe cazuri practice că aceste rezerve s-au făcut la acţionari mai degrabă decât la companie şi aceasta a afectat perspectivele şi şansele multor companii de a rezista crizei", a subliniat reprezenta