Frenezia cu care companiile chineze fac achiziţii în Europa îi îngrijorează pe unii politicieni, care cer introducerea unor legi prin care să poată bloca achiziţiile unor companii considerate strategice, aşa cum fac americanii.
Chinezii cumpără pe bandă rulantă companii europene, atraşi de legislaţia permisivă şi de diversitatea oportunităţilor. Investiţiile companiilor chineze în afaceri europene au urcat vertiginos la apoape 44 de miliarde de dolari (30,1 mld. euro) în perioada 2008-2010, de la doar 853 de milioane de dolari în 2003-2005. Prin această explozie a achiziţiilor, China a preluat controlul a 118 companii europene, potrivit firmei londoneze de consultanţă Dealogic.
În cea mai recentă afacere, producătorul chinez de computere personale Lenovo a acceptat să cumpere 37% din Medion, o companie germană de computere şi electrocasnice, şi va lansa o ofertă pentru a prelua îndeajuns de multe acţiuni pentru a câştiga controlul, scrie Wall Street Journal.
Unele achiziţii, precum preluarea de anul trecut a Volvo de către Zhejiang Geelz Holding de la Ford, fac vâlvă în presă, însă multe achiziţii au ca obiect companii mici, de la producători de ţigarete din Cehia la producători farma din Olanda şi de masă lemnoasă din Marea Britanie.
Potrivit Băncii Mondiale, China, cel mai mare exportator al lumii, a reuşit să pună deoparte economii de 2.700 miliarde de dolari în 2009, fonduri care s-ar putea majora de şase ori în următorii zece ani, perioadă pentru care analiştii anticipează creşterea numărului de preluări de afaceri străine de către companii chineze. Planul cincinal al Beijingului aprobat în martie prevede stabilirea "de reţele de vânzări internaţionale".
Firma de consultanţă americană Rhodium Group estimează investiţii de peste 1.000 de miliarde de dolari ce urmează a fi făcute de China în străinătate între 2