"Ţara nu are capacitatea de a întreţine autostrada", spunea Berisha, la finalul lunii mai. Estimat iniţial la 600 de milioane de euro, costul final al autostrăzii către Kosovo a a ajuns la 1 miliard, iar întreţinerea este estimată la circa 10-30 de milioane de euro anual. Autostrada a fost construită de Bechtel şi are 170 de kilometri. La aceasta se adaugă încă 30 de kilometri de atostradă finalizaţi, între Tirana şi Durres.
Albanezii nu au reusit niciodată să se identifice cu statul, scrie Der Spiegel. "Nicăieri comunismul nu a distrus cultura politică mai mult ca aici. Pentru albanezi statul nu valorează nimic. Trebuie să te protejezi de stat şi să-l exploatezi. Avem o mentalitate autoritară şi nu suntem capabili de compromisuri", spune pentru Der Spiegel Fatos Lubonja, fost deţinut politic în timpul regimului comunist.
Cele de mai sus sunt confirmate de un afacerist german care a vorbit pentru Der Spiegel, fără a-şi dezvălui identitatea. "Aici ai şanse doar dacă îi ştii pe cei de la putere. Nu conteaza cine sunt. Ei iau o parte din orice afacere mare. Statul poate fi cumpărat", spune germanul, care adaugă că nu a angajat decât femei în Albania. El a pornit de la experienţa investitorilor din Africa, care arată că femeile sunt mai cinstite şi mai muncitoare.
Începutul lui 2011 a oferit o mostră de corupţie. Fostul vicepremier socialist Ilir Meta a demisionat, în ianuarie, din guvernul de coaliţie condus de Sali Berisha, după publicarea unei înregistrări în care făcea presiuni asupra ministrului Economiei pentru privatizarea frauduloasă a unei hidrocentrale. Trei persoane au fost ucise prin împuşcare în protestele care au urmat atunci la Tirana. În mai, guvernul albanez a hotărât să privatizeze patru hidrocentrale, construite în timpul regimului comunist.
Investitorul german crede însă că tinerii albanezi care au plecat din ţară vor aduce sc