Fiecare român are în medie o avere financiară - calculată ca diferenţă între plasamentele financiare şi datoriile la bănci - de 1.182 de euro, fiind astfel la coada clasamentului între ţările din regiune, arată un raport al grupului italian UniCredit.
Cel mai aproape se situează populaţia din Kazahstan, unde fiecare om are o avere financiară de 1.460 de euro sau Bulgaria, cu 1.274 de euro. În Polonia, o ţară cu care analiştii compară frecvent situaţia României, averea financiară netă a fiecărui locuitor trece de 4.000 de euro.
"Pe fondul unei precauţii crescute a populaţiei faţă de îndatorare şi reluarea creşterii veniturilor, averea financiară netă a populaţiei ar trebui să urce în continuare spre 20% din Produsul Intern Brut în 2012, peste nivelurile de dinaintea crizei", spune Rozalia Pal, economist în cadrul grupului UniCredit.
Inclusiv raportată la dimensiunea economiei, averea populaţiei este redusă în România faţă de ţările din regiune. Astfel, averea populaţiei va urca anul acesta la un nou vârf de 18,9% din Produsul Intern Brut (PIB), în special datorită economisirii mai mari, în timp ce îndatorarea va stagna. Aceasta plasează din nou România în aceeaşi linie cu Kazahstanul şi la o distanţă considerabilă de Polonia, unde averea populaţiei ar urma să se ridice la 39% din Produsul Intern Brut.
Activele financiare ale populaţiei - reprezentate de depozitele bancare, investiţiile în acţiuni pe bursă sau plasamentele în fondurile mutuale şi de pensii - ar trebui să urce la 39,6% din PIB anul acesta, cu două puncte peste nivelul din 2010. În paralel, va continua procesul de ajustare a datoriilor - reprezentate în cea mai mare parte de creditele bancare - care vor coborî la 20,7% din PIB, de la 21,2% anul trecut.
Depozitele bancare rămân principalul instrument de economisire, ponderea lor coborând însă la