In Capitala si in noua dintre judetele Romaniei salariile medii nete sunt mai mari decat in perioada similara a anului trecut, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Nu este insa un nici un motiv de optimism. Doar veniturile salariale din Bucuresti s-au apreciat peste nivelul inflatiei, de 7,6%, consemnat in intervalul februarie 2010-februarie 2011.
Chiar daca nominal si salariatii din Dambovita, Mures, Covasna, Arges, Sibiu, Valcea, Alba, Cluj si Timis au fost mai bine platiti, in termeni reali puterea lor de cumparare a scazut fata de 2010.
Astfel, Capitala si Ilfovul raman singurele zone din Romania care pot spune ca au depasit criza. Potrivit datelor oficiale, bucurestenii castiga cel mai mare salariu mediu net la nivel national, de 1.800 de lei. Cresterea fata de anul precedent este de circa 11%, cu peste 3% mai mult fata de avansul general al preturilor.
O mare parte din puterea de cumparare de anul trecut au reusit sa conserve si angajatii din Sibiu si Arges, unde salariile s-au majorat cu 5,8%, respectiv 4,7% in perioada analizata, pana la un nivel de 1.459 de lei, respectiv de 1.340 de lei. Si Clujul si Timisul pot fi numarate printre oazele de prosperitate din Romania. In aceste judete salariile medii nete - de 1.506 lei si de 1.437 de lei - sunt printre cele mai mari din tara, iar angajatorii le-au majorat, in ultimul an cu 3%, respectiv 1,6%.
Veniturile salariatiilor din restul judetelor din tara au suferit insa o dubla corectie. Pe de o parte, angajatorii au operat taieri salariale, iar pe de alta parte, acestea au fost serios erodate de inflatie. Asa ca, la numai cativa zeci de kilometri distanta de infloritorul Bucuresti, se gasesc polii saraciei din Romania. In Calarasi, judetul cu cel mai prost platiti angajati, salariul mediu net este de numai 987 de lei, in scadere fata de perioada similar