"Velcom tu Moscva. Vi hev Bentley, Harley, fraulingse. Oligarhi!". "Oligarhi" cu accent pe ultima silaba, o pronuntie diferita de cea in romana, extrem de serioasa, dar si usor amuzanta, in acelasi timp, pentru noi, nevorbitorii de limba rusa. Soferul Fordului, care ne-a luat de la aeroport, pur si simplu nu s-a putut abtine cind a urcat rampa de la intrarea in hotel. A fost una dintre putinele sale replici, generata de parada de personaje care intrau si ieseau din Radisson Royal, scrie Alex Mihaileanu pe blogul Subiectiv.
Am ajuns în capitala Rusiei la invitaţia Kaspersky Lab. Am fost cazaţi în fostul Hotel Ukraina, o Casă a Presei de vreo două ori mai înaltă. Un colos cu 29 de etaje şi peste 3.000 de camere, în virful căruia tronează şi acum o stea sovietică. Pe marginile clădirii, pe ici-colo, relicvele comuniste insistă să fie văzute. Secera şi ciocanul, încadrate de spicele de grîu, sînt acolo, continuînd să vegheze strident nemurirea socialismului sovietic. În fond, nu degeaba Partidul Comunist este una dintre pricipalele organizaţii politice din Rusia.
Arhitectura MoscoveiMoscova este un oraş al contrastelor. Cînd intri, vezi blocurile terne, comuniste, similare cu cele din Bucureşti, dar mult mai mari. Imaginaţi-vă blocuri de 25 de etaje cu cel puţin 20 de scări fiecare. Nişte imensităţi la fel de urîte şi la fel de prost intreţinute. Spre centru, lucrurile încep să se schimbe, căci blocurile comuniste sînt înlocuite de alte monstruozităţi, construite însă recent. Nişte blocuri şi mai înalte, uneori hidoase, căci inspiraţia de natură comunistă este acolo. Un kitsch arhitectural greu de imaginat. Dar vorbim, totuşi, de periferie.
Şi totuşi, Moscova este un oraş extrem de frumos, poate tocmai din cauza arhitecturii leninisto-staliniste. Căci, spre deosebire de Bucureşti, arhitectura modernă rusă are ca sursă de inspiraţie mai ales ar