Retelele de socializare raman in continuare cele mai frecventate "terenuri" pentru hackeri si asta pentru ca au milioane de utilizatori cu un nivel de securitate al conturilor foarte scazut. In ciuda avertismentelor si a multiplelor resurse pentru protectia utilizatorilor disponibile gratuit, Facebook a inregistrat in prima jumatate a acestui an o crestere constanta a atacurilor si evenimentelor de securitate, cu efecte imediate asupra utilizatorilor neglijenti.
"Campanii complexe ce speculeaza personalitati sau evenimente de prima pagina - dezastrul din Japonia, uciderea lui Bin Laden, vedete pop ca Miley Cyrus sau Justin Bieber - au prejudiciat mii de utilizatori Facebook de pe intregul glob", se arata in informatiile facute publice de Gecad.
O miscare gresita si este de ajuns pentru a va pierde accesul la propriile conturi Facebook sau compromiterea totala a acestora, scurgerea de date personale, atat ale utilizatorilor vizati, cat si ale celor din lista lor de contacte, distribuirea involuntara de aplicatii si coduri infectate si pot chiar avea implicatii in viata sociala si profesionala a detinatorilor de conturi.
De altfel, simplul fapt ca utilizatorii continua sa fie destul de neglijenti in privinta informatiilor stocate in baze de date externe, cum este cazul Facebook, alimenteaza interesul hackerilor in aceasta zona si perpetueaza atacurile acestora.
De ce fel de atacuri puteti avea parte pe retelele sociale
In general, complexitatea atacurilor se rezuma doar la folosirea unei "momeli" ce atrage atentia unui numar suficient de mare de utilizatori si atasarea unei componente malware. Cibercriminalitatea in mediul social media exploateaza linkuri, videoclipuri sau aplicatii pe care utilizatorii sunt convinsi cu usurinta sa le acceseze.
Unul dintre cele mai vechi si eficiente modele de atacu