Castraveții rămași fără cumpărători nu au fost încă distribuiți gratuit. Pentru că miniștrii nu au elaborat listele cu școlile, căminele de bătrâni sau spitalele cărora să le fie distribuiți castraveții, aceștia zac încă în depozite.
”Am primit doar confirmarea de la Ministerul Educației pentru 30 tone. Încă aștept lista cu unitățile unde să fie distribuiți castraveții de la ceilalți miniștri”, a arătat ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.
El spunea în urmă cu două zile că a trimis o scrisoare miniștrilor Educației, Sănătății, Administrației și Muncii în care le-a solicita să identifice eventualii beneficiari.
Distribuția gratuită trebuia să demareze marți, după ce erau primite primele buletine de analize de la laboratoarele sanitar-veterinare.
Tabără a precizat că în acest moment există 3.500 tone de castraveți care urmează să fie acordați gratuit.În fiecare zi mai este recoltată o cantitate de 200-250 tone de castraveți.
Ministrul a precizat că vânzările de legume au scăzut la jumătate în ultima perioadă.
CE va decide în următoarele zile cuantumul despăgubirilor
Producătorii agricoli vor trebui apoi să aștepte despăgubirile de la Comisia Europeană. CE a alocat un buget de 150 de milioane de euro pentru despăgubirea producătorilor de castraveţi din Uniunea Europeană afectaţi în ultimele săptămâni de îmbolnăvirile cauzate de bacteria E.coli. ”Suma alocată este de 150 milioane euro, dar la solicitarea miniștrilor din Uniune, se va analiza posibilitatea majorării acestei sume și vom avea un răspuns în una-două zile. Cuantumul final al despăgubirilor ar putea fi de 200-250 milioane euro, iar necesarul la nivelul Europei este de 300-400 milioane euro. România a estimat o pagubă, de la momentul declanșării crizei până în august, de 90 milioane euro”, a mai arătat Tabără.
Conform regulamentelor europene, ajutorul