Primul instrument la care a învăţat să cânte este acordeonul, iar la şcoala de muzică a studiat trombonul, trompeta şi pianul.
Marian Măndică este unul dintre cei mai cunoscuţi profesori de muzică din Alexandria, dar şi organizatorul mai multor festivaluri pentru elevii talentaţi la această disciplină. Profesorul spune că a moştenit pasiunea pentru muzică de la mama sa. „Cred că am moştenit talentul de la mama şi bunica maternă. Amândouă au cântat, dar nu au făcut performanţă”, ne-a spus Măndică.
Acordeonul, prima dragoste
Încă din clasa I, învăţătorul de la Peretu, Alexandru Stanciu a observat talentul înăscut al muzicianului şi l-a învăţat să cânte la acordeon. „Talentul mi-a fost descoperit de învăţătorul meu, care m-a învăţat să cânt la acordeon. Acesta a fost cel care a insistat foarte mult la părinţii mei ca din clasa a V-a să mă dea la o şcoală de muzică, eu eram prea mic ca să pot decide pentru mine. Aşa am ajuns la o vârstă fragedă să studiez la Bucureşti, la Liceul de Muzică «Dinu Lipatti», din clasa a V-a”, a mai spus profesorul. Acesta spune că examenul de admitere a fost foarte greu. „Eu am prins perioada când se dădeau trepte după fiecare ciclu, iar la examenul pentru admiterea la liceul de muzică am fost 32 de copii pe un loc. După ce am intrat la liceu, la sfârşitul fiecărui an trebuia să dăm o testare şi dacă picai, plecai acasă ”, a explicat bărbatul. În timpul liceului a studiat instrumentele de suflat şi în secundar pianul.
A plecat să cânte în Germania
După terminarea liceului, s-a angajat la Comitetul de Cultură al sectorului 4 Bucureşti, perioadă în care a colaborat şi cu orchestra televiziunii române. „După câteva luni, am dat examen la Agenţia Română de Impresariat Artistic, care avea contracte cu filarmonici din străinătate şi aşa am ajuns să lucrez într-o regiune din Germania. La început când am ajuns