In cadrul vizitei oficiale in Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord, Traian Basescu a tinut un discurs la „London School of Economics and Political Science” (LSE). Presedintele a abordat teme precum comunismul, rolul Statului, democratia, populismul politicienilor, dar si criza globala. Wall-Street.ro va prezinta principalele idei ale expunerii facute de seful statului roman.
Despre criza si rolul Statului
• „Situatia actuala este mai serioasa decaat ne-o sugereaza un calcul pur economic. Democratia, inainte de orice, trebuie sa fie sustenabila. Deficitele severe si cronice, un grad de indatorare in continua crestere si un regim punitiv al impozitarii sunt incompatibile cu principiile unei ordini politice construita in jurul valorilor libertatii si responsabilitatii individuale. Piata libera nu este anexa statului social, ci statul social depinde de bunul-mers al pietei libere”
• „Criza mondiala ne-a demonstrat cat de vulnerabile sunt statele care intervin in exces in mersul pietei libere, inclusiv pe piata fortei de munca sau in protectia sociala, de multe ori, nejunstificat de extinsa”
Despre populism
• „Exista un permanent pericol care vine dinspre politicieni: alocarea de beneficii unor sectiuni ale electoratului pentru a-si asigura sustinerea in alegeri. Acest fapt implica o vulnerabilitate considerabila pentru intreaga societate, pentru ca institutiile reprezentative devin instrumente ale unor grupuri, in loc ca aceste institutii sa lucreze in interesul public general. Spirala beneficiilor nejustificate se intretine apoi singura”
Despre comunism
• „Incapabil sa elimine Statul, asa cum isi propusese, comunismul s-a multumit sa il subrezeasca. A eliminat respectul pentru ordinea de drept in numele unei justitii partizane. A erodat legitimitatea institutiilor publice si a fortat o falsa m