Într-o singură zi, circa 300 tone de alge au fost strânse de pe plaje, majoritatea din staţiunea Mamaia.
Litoralul românesc are un nou simbol: algele. Sute de tone se adună aproape zilnic pe ţărmul românesc al Mării Negre. Potrivit unui comunicat de presă al Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral (ABADL), luni seară de pe plaje au fost adunate 300 tone de alge. Campioană la acest capitol este staţiunea Mamaia, de unde s-a recoltat cantitatea impresionantă de 220 tone. „Prezenţa masivă a algelor în apa mării, în afară de disconfortul pe care îl provoacă, nu este dăunătoare sănătăţii turiştilor", a precizat Cătălin Anton, responsabilul de comunicare al ABADL.
În ciuda acestor asigurări, prezenţa algelor are şi efecte secundare. Pentru a le strânge, ABADL folosşte opt încărcătoare de tip WOLA, patru autobasculante şi patru tractoare cu remorcă. Toate acestea acţionează cât încă sunt oameni pe plajă, ceea ce a dus la nenumărate reclamaţii, în anii trecuţi. Cantitatea de alge adunată de pe plaje în trecut a fost impresionantă: 19.943 tone în 2010 şi 35.542 tone în 2010. În acest sezon, s-a ajuns deja la 1.650 de tone. ABADL va interveni în fiecare seară pentru a ridica cantităţile de alge depuse pe plaje, afirmă responsabilii instituţiei.
Apariţia algelor este explicată de specialişti prin eutrofizare, adică fenomenul care apare în timpul verii, când la temepraturi ridicate cresc şi concentraţiile de nutrienţi din apă. Procesul de eutrofizare este cauzat de cantităţile mari de substanţe nutritive prezente în apă, care, în asociere cu diferiţi poluanţi, au un efect negativ, de reducere a biodiversităţii. Unul dintre primele semne ale prezenţei unei cantităţi mari de nutrienţi este dezvoltarea abundentă a algelor, fenomen cunoscut sub denumirea de "înflorire algală". Înflorirea algală şi dezvoltarea plantelor acvatice determină red