Este vorba despre cei aproximativ 400 de locatari ai blocului A de pe strada Calea Galaţi din municipiu. Blocul A este încadrat în categoria „clădire cu risc seismic" şi ar fi trebuit să intre în consolidare în urmă cu 10 ani. Atunci, demersurile pentru consolidare s-au lovit chiar de refuzul unor locatari.
Imobilul a fost construit în urmă cu 50 de ani după normele de atunci, nu a suferit nicio consolidare şi acum a ajuns să arate destul de rău. Unii dintre locatari spun că motivul pentru care blocul s-ar fi lăsat ar fi fântâna arteziană care a existat înainte în parcul din faţa blocului. În ultimii cinci ani nu s-a vândut niciun apartament din acest bloc.
„În primii patru - cinci ani după ce a fost construit, blocul s-a lăsat. S-a spus atunci că de vină ar fi apa de la fântâna arteziană care s-ar fi infiltrat în fundaţie. De atunci, aşa a rămas, lăsat. Cu toate acestea a trecut prin mai multe cutremure chiar şi cel din 1977 fără să păţească nimic", ne-a povestit unul dintre locatari.
Locul unde a fost fântâna arteziană
Blocul are acum două crăpături: una la scara 2 care se află în dreptul fostei fântâni arteziene şi una la rostul de dilataţie între scările 5 şi 6.
Rostul de dilataţie între scările 5 şi 6
Expertiză pe banii Primăriei
În anul 1995, blocul a făcut obiectul unei expertize tehnice întocmită conform normativului în vigoare la data aceea şi finanţată de către Municipalitate.
Clădirea a fost încadrată în categoria de urgenţă U1, mai concret a primit „Bulina roşie". În continuare, conducerea asociaţiei de proprietari urma să prezinte hotărârea privind aprobarea acţiunilor pentru proiectarea şi executarea lucrărilor de consolidare însoţită de lista cu proprietarii şi declaraţiile autentificate ale acestora privind continuarea acţiunilor pentru consolidare. În ace