A venit la Cluj pentru a le oferi fetelor sale, bolnave de autism, şansa de a se integra în societate. Mamă devotată şi profesoară de franceză la un liceu de prestigiu, vorbeşte deschis despre greutăţile celor bolnavi de autism.
Născută în Maramureş şi căsătorită în Piatra Neamţ, Izabela Baciu s-a mutat la Cluj în urmă cu patru ani, împreună cu întreaga familie, pentru ca fiicele sale, gemene, în vârstă de nouă ani, care suferă de autism, să fie mai aproape de terapeuţii de la Asociaţia Autism Transilvania.
„Fetele au fost diagnosticate cu această boală când aveau aproape trei ani. A fost un şoc, şi unul dureros, dar peste care am trecut de dragul lor. La Piatra Neamţ nu am găsit o soluţie pentru ca starea lor să se îmbunătăţească, aşa că am decis să ne mutăm definitiv la Cluj", explică Izabela Baciu.
Elevii săi, a doua familie
La început, Izabela recunoaşte că a încercat să ţină departe de cunoscuţi problemele pe care le aveau cele două fete. „Era un oraş nou, mă angajasem ca profesor de franceză la Colegiul Naţional «George Bariţiu», nu am vrut ca lumea să ştie despre aceste probleme. Compasiunea celor dragi din jurul tău e greu de suportat", spune femeia. O criză de epilepsie a Antoniei - una dintre gemene - a schimbat, însă, lucrurile. „Acel episod m-a dărâmat. Le-am spus colegilor, au aflat şi elevii mei. M-am gândit că, pentru a reuşi să schimbi ceva, fie că e vorba de idei preconcepute, fie de oameni şi de relaţionarea dintre aceştia, e necesar să-ţi asumi ceea ce eşti. Eu mi-am asumat greutăţile, am vorbit deschis despre ele, fără a stârni mila nimănui. Din «profa de franceză» nu m-am transformat în «săraca profă de franceză»", completează Izabela.
Starea de sănătate a celor două fetiţe s-a îmbunătăţit simţitor în ultimii patru ani, de când urmează terapia de comportament în cadrul Asociaţiei Autism Transi