Scump, dar a meritat Donbass Arena! Stadionul din Doneţk salvează oraşul mineresc de la cenuşiul absolut
"Perla" noastră, aşa îl numesc locuitorii din Doneţk. Donbass Arena, cel mai modern stadion din Europa de Est, îl consideră restul lumii. A costat 200 de milioane de euro, iar construcţia a durat doi ani, din iunie 2006, pînă în mai 2008.
"Casa" Şahtiorului lui Mircea Lucescu şi Raţ are capacitate de 50.000 de locuri şi va găzdui trei meciuri din grupe, un "sfert" şi o semifinală. Ca prezenţă în peisaj, aduce un pic de strălucire kitsch, e drept, dar strălucire în meschinăria prăfuită a metropolei fostă Troţki, fostă Stalin.
Oraşul lui Stahanov
Doneţkul e oraşul minerului Stahanov. Oraşul minelor, al florii-soarelui şi al parcurilor industriale. A fost fondat în 1869, de un afacerist galez, John Hughes, care a adus şi fotbalul în zonă. Puţină istorie şi zbuciumată. Din 500.000 de locuitori, au mai rămas 170.000 după bătăliile din Al Doilea Război Mondial. Acum populaţia a ajuns la 980.000 de locuitori în zona urbană, 1,5 milioane cu tot cu periferiile.
Capitală neoficială a Ucrainei şochează prin distanţele mari. Cartierele sînt separate de păduri, cu excepţia zgîrie-norilor de ultimă oră, clădirile sînt îngropate într-un munte de verdeaţă. Este "cel mai verde oraş industrial", susţin autorităţile locale. La fiecare uzină, o pădure!
Pîine ieftină, minerească
În al doilea rînd, la un simplu tur de orizont, şochează urîţenia arhitecturii sovietice. O urîţenie cu atît mai stridentă cu cît se consideră măreaţă. Aşa ar fi arătat probabil toate oraşele din Europa, dacă Armata Roşie "eliberatoare" trecea de Berlin.
Supermarketurile, sediile de instituţii, blocurile de locuinţe, chioşcurile de ziare - toate poartă marca cenuşie şi ursuză a stilului sovietic. Culorile, cînd apar, sînt ţipătoare. Autobuz