Deputaţii olandezi dezbat miercuri, 8 iunie, aderarea României la Spaţiul Schengen, în timp ce la Strasbourg, Parlamentul European votează un raport privind acelaşi subiect. Comisia juridică şi de securitate a Parlamentului olandez dezbate poziţia Olandei privind extinderea Spaţiului Schengen.
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
La dezbaterile din Parlamentul Olandei sunt prezenţi ministrul Securităţii şi al Justiţiei şi ministrul Imigraţiei. Ei vor obţine un mandat de negociere privind reuniunea miniştrilor europeni de Interne, care are loc la Luxemburg joi, 9 iunie.
Miniştrii europeni ar trebui să confirme gradul bun de pregătire tehnică al României şi al Bulgariei pentru aderarea la Spaţiul Schengen. De asemenea, se prevede ca în septembrie dosarul să fie din nou discutat.
Olanda nu este însă de acord cu aceste formulări şi se aşteaptă ca discuţia din Parlamentul olandez să sublinieze aceasta. Haga, alături de Paris, Helsinki şi Berlin consideră că Bucureştiul şi Sofia nu îndeplinesc anumite criterii politice de aderare, cum ar fi reforma justiţiei.
În timp ce Franţa şi alte state cunoscute pentru atitudinea lor critică nu ridică însă acum obiecţii asupra formulărilor amintite, Olanda ar putea bloca adoptarea acestui text la nivel european. Raport important privind Schengen, la Strasbourg
Între timp, tot miercuri este votat la Strasbourg un raport al Parlamentului European, care recomandă o aderare a României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen până la sfârşitul anului.
Există o susţinere largă a deputaţilor europeni pentru acest proiect. Votul a fost programat cu o zi înainte de reuniunea ministerială de la Luxemburg, pentru a exercita o presiune politică pe statele membre reticente faţă de extinderea Spaţiului Schengen. Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Deputaţii olandezi dezbat miercuri,