O echipă a Universităţii „Ovidius" din Constanţa a realizat, printr-un program de modelare 3D, un film care imaginează cetatea Tomis în perioada sa romană.
Scopul iniţial al proiectului a fost crearea suprafeţei cu mozaic, din zona Poarta 1, despre care se ştie că se afla pe terasa unui edificiu comercial, realizat de romani în sec. III-IV d. Hr. Au fost gândite elementele de textură specifice mozaicului, cu acele caracteristici care fac diferenţa dintre o suprafaţă plană şi o suprafaţă cu rogozităţi. Spaţiul a fost, apoi, populat cu personaje din epocă - hamali, negustori, soldaţi, fiecare cu rolul său, bine stabilit. Pas cu pas, a fost redată, prin imagini şi sunete, atmosfera cetăţii de la ţărmul Pontului Euxin, un loc propice schimbului de mărfuri şi depozitării acestora în cămările edificiului cu mozaic.
Cum au fost recreate camerele
Studenţii informaticieni implicaţi în proiect, coordonaţi de conf. dr. Mircea Dorin Popovici, au colaborat cu specialişti ai Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa pentru culegerea informaţiilor istorice şi arheologice despre clădiri, obiecte, oameni. „Am inventat nivelul zero, de la partea de cheu, care se presupune că ar fi fost la nivelul mării. Sunt tot 11 camere, conţinutul camerelor diferă pentru că am bănuit că nu aveau toţi aceleaşi mărfuri în cămări şi nici nu puteai să pui şi arme şi grâne şi uleiuri în aceeaşi cămară. Într-o cămară am pus arme, ustensile de navigaţie, fierării etc , în alta avem cereale, în alta ţesături etc. Am bănuit că primul nivel ar fi fost destinat în principal depozitării mărfurilor care se descărcau de pe nave. La nivelul superior ar fi fost un prim spaţiu de piaţetă, cu primii intermediari care vindeau marfa celor care erau pe nivelul superior, iar mai sus, în partea cu mozaic ar fi fost partea aristocratică care controla toate tranzacţiile de l