O erupţie solară neobişnuit de puternică, reperată de un observator spaţial al NASA, ar putea perturba activitatea sateliţilor, comunicaţiilor şi reţelelor electrice terestre, în cursul zilei de miercuri. Explozia a avut loc marţi şi a durat circa trei ore.
Suflul puternic al exploziei a provocat o furtună de radiaţii la un nivel ce nu a mai fost întâlnit din 2006 şi va duce, probabil, la furtuni geomagnetice moderate miercuri, începând cu ora 18.00 GMT (21.00, ora României), potrivit serviciului naţional de meteorologie american, citat de AFP.
Această furtună "conţine o cantitate importantă de protoni cu înaltă energie (peste 100 MeV), ceea ce nu s-a mai produs din decembrie 2006", subliniază comunicatul. Furtuna geomagnetică ar putea provoca perturbări în reţelele electrice şi sateliţii GPS în special şi să oblige avioanele de linie să-şi modifice itinerarul deasupra regiunilor polare, potrivit unui purtător de cuvânt.Întrucât erupţia nu a fost îndreptată direct către Pământ, efectele acesteia ar trebui să rămână "relativ slabe", conform NASA.
Ejecţia coronală de masă se îndreaptă către Pământ, la o viteză de circa 5 milioane de km pe oră. "Datorită unghiului său, însă, efectele asupra Pământului vor fi destul de mici", spun cercetătorii misiunii SDO.
Soarele trece, în prezent, prin perioada activă a ciclului său de 11 ani, spun specialiştii.