Economia a crescut timid în primul trimestru, cu 0,7% peste nivelul de la finele anului trecut, datorită industriei şi exporturilor, arată datele publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Faţă de acelaşi trimestru din 2010, avansul economiei a fost de 1,7% - serie brută.
Sfârşitul lunii martie a marcat ieşirea economiei din recesiune, după doi ani şi jumătate de scădere a produsului intern brut (PIB). Pentru acest an, autorităţile estimează o creştere economică de 1,5%.
Analiştii şi reprezentanţii mediului de afaceri întrebaţi de gândul spun că cel mai probabil, exporturile sunt singurele care vor asigura revenirea economiei până la sfârşitul anului. Exporturile au urcat cu 23,6% faţă de acelaşi trimestru din 2010 şi cu 10,6% faţă de sfârşitul anului trecut.
"În mod clar, exportul rămâne motorul creşterii economiei în 2011. Şi cam atât, pentru că nu văd măsuri care să se fi luat pe piaţa internă pentru a asigura creşterea economiei. Trebuie să ne rugăm ca Europei să-i meargă bine în perioada următoare", a declarat pentru gândul Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).
România este dependentă de Uniunea Europeană, către care se duc majoritatea exporturilor ţării noastre.
Un leu prea puternic ar putea frâna revenirea economiei
Exporturile României sunt influenţate şi de cursul de schimb. O apreciere prea puternică a leului nu îi avantajează însă pe exportatori, care vor primi mai puţini lei pentru aceleaşi sume în valută.
"În această fază de recuperare a economiei este foarte important ca exporturile să fie susţinute competitiv de un curs de peste 4,1 lei/euro. Iar până acum, este bine din acest punct de vedere, pentru că leul nu s-a întărit foarte mult", ne-a declarat Lucian Anghel, economistul şef al BCR.
Veşti bune ar putea veni şi din alte domenii. Anghel spun