Parlamentul European a votat ieri, cu o mare majoritate, aderarea României şi a Bulgariei la Schengen. Analiştii spun însă că votul pozitiv nu va influenţa decizia Consiliului . Astăzi începe la Luxemburg consiliul miniştrilor de Justiţie şi Interne, unde Schengen este unul dintre cele mai importante subiecte pe ordinea de zi.
Parlamentul European a votat ieri Raportul pentru aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, cu 487 de voturi „pentru", 77 „împotrivă" şi 29 de abţineri. E o victorie aşteptată, mai ales după raportul favorabil făcut de eurodeputatul portughez Carlos Coelho, raportorul din Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne. Analiştii politici din Bruxelles consideră însă că votul Parlamentului European de astăzi, din plenul de la Strasbourg, poate fi cu uşurinţă ignorat de Consiliul European la summitul din 23-24 iunie, când se va lua decizia finală pentru cele două ţări.
„Climat nefavorabil"
Yves Pascouau, analist politic pentru think-tank-ul European Policy Centre, din Bruxelles, consideră că poziţia Parlamentului European nu reprezintă niciun indiciu pentru decizia finală a Consiliului şi că nu va influenţa poziţiile statelor membre. "Decizia finală se află în mâinile Consiliului. Nu sunt sigur că statele membre reticente vor fi influenţate de un vot pozitiv al Parlamentului European. Climatul actual, în special problemele legate de migraţie, este foarte nefavorabil", a declarat Yves Pascouau pentru „Adevărul Europa". În urma valurilor de imigranţi generate de revoluţiile „primăverii arabe", state Schengen, precum Danemarca, şi-au reintrodus controalele la graniţă.
Atitudinea protecţionistă a fost alimentată de alte ţări, precum Italia şi Franţa, care au cerut controale la frontierele interne ale spaţiului Schengen, pentru a se apăra de fluxul de imigranţi ilegali sosiţi din nordul Africii în