Ministrul german al sănătăţii, Daniel Bahr, a declarat că există indicii care sugerează că etapa cea mai gravă a epidemiei de E.coli a trecut. El a subliniat însă că este prea devreme pentru a sărbători.
"Există unele argumente care sugerează că ce a fost mai rău a trecut", a spus Bahr, citează NewsIn.
De asemenea, Institutul Ribert Koch, însărcinat cu controlul şi prevenirea bolilor în Germania, a anunţat că numărul de cazuri noi a scăzut, dar a precizat că nu este clar dacă această tendinţă va continua.
Între timp, directorul OMS pentru boli transmisibile, Guenael Rodier, a avertizat că, dacă sursa epidemiei nu va fi identificată în curând, nu va mai putea fi descoperită niciodată. El a subliniat că ancheta Germaniei este "haotică" şi că rezolvarea "nu este o sarcină imposibilă".
Până în prezent, epidemia de E.coli a provocat moartea a 24 de persoane şi îmbolnăvirea a circa 2.400. Sute de oameni au dezvoltat complicaţii la rinichi.
Comisarul european al sănătăţii, John Dalli, a declarat marţi că epidemia de E.coli rămâne limitată din punct de vedere geografic şi nu există niciun motiv pentru a lua măsuri la nivel european. De asemenea, el a avertizat Germania în legătură cu prezentarea de concluzii premature - ce se dovedesc incorecte - în legătură cu sursa epidemiei. Informaţiile trebuie să fie sigure din punct de vedere ştiinţific înainte de a fi anunţate, a spus el.
Ministrul agriculturii din Saxonia Inferioară, Gert Lindemann, spusese în weekend că există un lanţ clar care dovedeşte că sursa infecţiei este o seră aflată la sud de Hamburg, la Uelzen, care între timp a fost deja închisă.
Sera respectivă cultivă o varietate de seminţe pentru germeni, importate din diferite ţări. Este vorba despre seminţe de adzuki, alfalfa, broccoli, mazăre, linte şi fasole mung, toate cultivate pentru ca germenii lor să fie consumaţi în salate.