Americanii au venit, în sfârşit, să salveze Europa de sub “talpa” energetică rusă! Tehnologia gazelor de şist, care făcut SUA cel mai mare producător de gaze din lume şi a ieftinit preţurile pentru consumatori, ameninţă supremaţia Gazprom în Europa de Est, inclusiv România, potrivit unei analize Bloomberg.
Mari companii internaţionale precum Exxon Mobil, Chevron şi Talisman Energy sunt în fruntea revoluţiei prin explorarea gazelor de şist, din Polonia până în România şI Bulgaria.
Potrivit unui raport din 5 aprilie 2011 al Energy Information Administration, România Ungaria şI Bulgaria au împreună rezerve recuperabile de gaze de şist de 19 trilioane de metri cubi, în vreme ce Polonia are 187 trilioane de metri cubi. SI alte ţări europene au rezerve imense, precum Franţa, cu 180 trilioane de metri cubi. Circa 25% din consumul Europei provine din Rusia, unde Gazprom are monopol asupra exporturilor.
In ţara noastră grupul Chevron este interesat de explorarea gazelor de şist. Chevron deţine un perimetru de exploatare în zona Bârlad, cumpărat în toamna anului trecut de la firma Regal Petroleum cu 25 milioane dolari fără taxe. Totodată, compania sârbă NIS, care este deţinută de grupul rus Gazprom Neft va explora patru blocuri din vestul României în parteneriat cu o companie candiană, vizând şi gazele de şist.
Gazprom ne ameninţă cu noi scumpiri
România importă circa 20-25% din din consumul să de gaze iar restul este produs în cantităţi aproape egale de către Romgaz şI Petrom. Gazprom a avertizat în urmă cu câteva luni că spre finele anului preţul gazelor naturale ar putea ajunge la noi recorduri mondiale, de peste 500 dolari pe mia de metri cubi. Creşterea survine după scumpirea petrolului pe bursele mondiale, iar aceasta urmează preţul ţiţeiului la o distanţă de 6-9 luni. Preţul petrolului a crescut cu 20% de la începutul an