Foto: Fabian Bimmer / Reuters Medicamentul numit Eculizumab, produs de compania farmaceutică americană Alexion, este folosit de medicii din Germania pentru a trata cazurile severe de infestare cu bacteria E.coli. În lipsa altor soluţii şi dat fiind faptul că asemenea cazuri nu pot fi tratate cu antibiotice, specialiştii au încercat inclusiv varianta dializei în speranţa că vor reuşi să elimine din organism toxinele generate de această bacterie parazită, scrie publicaţia germană Der Spiegel, citată de Agerpres. Pentru că nici dializa nu a funcţionat, medicii germani au început să folosească de câteva zile, medicamentul american Eculizumab, comercializat sub marca Soliris.
Ei au recurs la această soluţie după ce au aflat că la Universitatea Heilderberg se studia din toamna lui 2010 posibilitatea de a trata pacienţii infestaţi cu E.coli cu medicamentul Eculizumab.
Dr Franz Schäfer, specialist în nefrologie la Universitatea Heidelberg şi şeful echipei de cercetători, a avut trei pacienţi copii. Unul dintre aceştia – micuţa Sophie (în vârstă de 3 ani) – fusese internat cu hemiplagie din cauza contaminării cu E.coli. Aflată în stare foarte gravă, fetiţa a primit medicamentul Eculizumab şi „în doar 24 de ore starea ei s-a îmbunătăţit considerabil, iar după trei zile nu a mai fost nevoie de dializă. După încă şase zile, Sophie a fost externată”, scrie Der Spiegel. Concluziile şi rezultatele studiului condus de dr Schäfer ar fi trebuit publicate în revista New England Journal of Medicine, însă izbucnirea epidemiei din Europa a împiedicat procesul.
Alarmaţi de faptul că Eculizumab este folosit în prezent în toate spitalele unde există cazuri grave de contaminare cu E.coli, cercetătorii sunt de părere că nu putem generaliza eventuala eficienţă a medicamentului. Tot ei insistă şi asupra faptului că la pacienţii cărora li s-a administrat Eculizumab s-