Chiar daca cea mai mare parte dintre utilizatori nu vor observa vreo diferenta, pe parcursul zilei de miercuri o serie de jucatori importanti ai internetului testeaza modul in care functioneaza o noua versiune de protocol - IPv6 - ce va permite crearea unui numar aproape nelimitat de adrese. Protocolul utilizat in prezent permite crearea a maxim 4,3 miliarde de IP-uri, suntem pe cale sa atingem acest numar, iar furnizorii de internet trebuie sa investeasca atat in hardware cat si in software pentru a trece la IPv6. Nu exista insa un termen limita si e de asteptat ca protocolul actual sa fie in functiune pana la finalul deceniului.
Google, Facebook, Yahoo, Youtube si Meebo sunt cateva dintre companiile mari care testeaza noul protocol pe 8 iunie. Evenimentul World IPv6 day isi propune sa evalueze modul in care noul protocol functioneaza, dar sa si informeze utilizatorii ca o schimbare se va produce, chiar daca nu exista un termen limita si totul se va desfasura gradual, in urmatorii ani.
In momentul crearii internet-ului s-a crezut ca 4,3 miliarde de adrese IP vor fi mai mult decat suficiente si ca nu va fi nevoie de mai mult. Insa dezvoltarea internetului care e folosit pe tot mai multe dispozitive, a dus la necesitatea suplimentarii numarului de adrese IP disponibile si IPv6 este solutia.
Sistemele de operare suporta protocolul versiunea 6, insa pentru trecerea la el furnizorii de internet trebuie sa faca investitii in software si sa schimbe o parte din aparatura, cum ar fi, in cazuri mai rare, unele routere. Problemele puse de migrare tin in special de configurarea pentru noul protocol si de coexistenta celor doua protocoale. Configurarea pentru IPv 6 trebuie facuta de specialisti si necesita cheltuieli.
Sunt voci din piata care spun ca trecerea la IPv6 e complicata din punct de vedere al implementarii soft-ului, al testa