S-au dus vremurile bune când managerii primeau oferte duble de salarii la angajare şi bonusuri nenumărate. Deşi piaţa transmite unele semne de revenire de la începutul anului, are loc şi o „reaşezare”, considerată normală de specialiştii în recrutare.
Numărul executivilor care au rămas fără loc de muncă în ultimii doi ani şi jumătate este mare, iar angajatorii au de unde alege. S-a ajuns în situaţia în care un manager care a rămas fără loc de muncă primeşte o ofertă salarială chiar şi la jumătate faţă de cazul unui manager care are încă unde să lucreze şi este căutat de o altă companie.
Piaţă stabilizată
Din extrema anilor 2006-2008, când se făceau promovări ale executivilor bazate şi pe compromisuri, datorită lipsei de personal, acum piaţa s-a stabilizat, consideră Radu Furnica, preşedinte la Leadership Development Solutions.
„Organizaţiile încearcă să găsească un optim când se discută de manageri: mult muşchi şi puţină grăsime. În perioada dinaintea crizei erau unele compromisuri, se promovau oameni chiar dacă nu erau excepţional pregătiţi, era o lipsă de oameni pentru anumite funcţii. Acum lucrurile s-au schimbat, este o altă abordare”, ne-a declarat Radu Furnică.
Reprezentanţii companiilor de recrutare de executivi spun că sunt mii de cazuri de manageri care au rămas fără loc de muncă în perioada crizei. Unii au fost daţi afară, unii au fost reorientaţi profesional. În mare parte, datorită pregătirii, nu a existat o trecere liniară în şomaj, unii au putut oferii servicii de consultanţă, alţii au găsit diverse afaceri proprii. Dar şi aşa, pretenţiile salariale ale acestora au scăzut considerabil, sunt mai realiste, iar angajtorii sunt mai cumpătaţi în oferte.
Clauze de compensare
„Dacă ne referim la managerii din companii, cu siguranţă sunt mii care au rămas fără loc de muncă în ultimii doi ani şi jumătate.