Ieşeanca şi-a dedicat activitatea pentru formarea specialiştilor în info-documentare.
Deşi are un Curriculum Vitae impresionant de 15 pagini, Nicoleta Marinescu descrie cu multă modestie modul în care încearcă să modernizeze şi să adapteze activitatea bibliotecilor din Iaşi la cerinţele societăţii actuale. Ieşeanca este unul dintre cei şapte evaluatori europeni în info-documentare. A publicat 11 cărţi, 25 de articole în reviste de specialitate din ţară şi străinătate, a coordonat peste 50 de comunicări, conferinţe, fiind premiată şi membră într-o serie de asociaţii. „Crezul meu în viaţă, după o zicală a evreilor din Dorohoi a fost «Eşti foarte bun, dar la fel de bun ca tine mai este cineva»“, ne-a spus ieşeanca.
A înfiinţat două biblioteci
Prin cursurile pe care le susţine la Casa Corpului Didactic din Iaşi, evaluatorul predă modul în care bibliotecarii pot obţine certificarea europeană pentru ca activitatea lor să fie la standarde ridicate. „Acum vorbim de neo-bibliotecarii. Ei se ocupă de gestionarea informaţiei de pe suport electronic şi au nevoie de alte competenţe. Acum trebuie pus accentul pe formarea continuă şi pe o mobilitate mult mai mare“, a spus Nicoleta Marinescu.
Ieşeanca este de părere că bibliotecarii au acum mai multe surse de informare şi trebuie să se adapteze nevoilor cititorilor. „Mediul informatic a cunoscut o dezvoltare fără precedent: cartea electronică, fotografii digitale, televiziune digitală, programe de socializare care se impun din ce în ce mai mult. Misiunea specialistului din info-documentare a rămas aceeaşi, doar activitatea s-a diversificat: a căuta, a prelucra, a produce, a difuza informaţie“, a spus specialistul. Nicoleta Marinescu a înfiinţat în satul Gârbeşti din judeţul Iaşi o bibliotecă cu 424 de cărţi, 193 de discuri cu piese de teatru, poveşti, recitaluri de poezie, muzică populară şi