Unul dintre cei mai importanţi avocaţi ai intrării României în Uniunea Europeană, Pierre Moscovici, a explicat pentru „Adevărul“ opinia sa în privinţa aderării ţării noastre la Schengen.
Deputatul francez, în vârstă de 53 de ani, posibil candidat la Preşedinţia Franţei din partea Partidului Socialist, are origini române şi a fost raportor al Parlamentului European pentru România, înainte de aderarea la UE. Totuşi, cu un ochi la propriul electorat, Moscovici nu ar da în cazul Schengen o şansă la fel de mare ţării noastre. Pe acest teren, el e de acord cu Sarkozy: România mai are de aşteptat.
„Adevărul": Aţi fost unul dintre artizanii intrării României în Uniunea Europeană. Cum vi se par poziţiile recente ale preşedintelui Sarkozy faţă de România - în special în ceea ce priveşte Schengen şi rromii? Ce veţi schimba în această politică dacă socialiştii vor câştiga prezidenţialele?
Pierre: Nu prea e rolul meu să comentez aici politica externă franceză şi relaţiile bilaterale. Comportamentul Guvernului Franţei şi al preşedintelui francez faţă de rromi a fost profund şocant. M-a durut să văd câte critici au venit din partea Comisiei Europene. Mi s-a părut că în acea vreme Franţa a avut un comportament discriminatoriu faţă de o populaţie, a fost o discriminare pe baze etnice. Or, construcţia europeană, aşa cum o văd eu, ar trebui să se bazeze pe principii diametral opuse. Ceea ce spunea De Gaulle era profund diferit, şi anume că niciun om nu poate fi discriminat în funcţie de originea etnică. Şi Comisia Europeană avea dreptate să pună atâtea întrebări Franţei. Evident, au existat şi derapaje. De pildă, a confunda rromii cu românii. Asta a dus la o stigmatizare dublă: stigmatizare la adresa rromilor şi stigmatizare la adresa românilor. În ceea ce priveşte Schengen, aici sunt mai prudent, pentru că nu trebuie să uităm că acordurile Schengen prevăd că