Grupul austriac OMV, acţionarul majoritar al Petrom (SNP), a reuşit să vândă toate acţiunile noi emise în majorarea de capital, însă preţul la care s-a finalizat oferta, de 27,5 euro/acţiune, este sub preţul la care acţiunile se tranzacţionau ieri pe bursa din Viena, de 28,2 euro.
La mijlocul lunii mai, când OMV a anunţat majorarea de capital, preţul acţiunilor pe bursă era de circa 30 de euro.
Mai mult, intermediarii ofertei au stabilit împreună cu compania un preţ maxim de subscriere de 33 de euro, sperând că vor putea strânge astfel 900 mil. euro, însă au adunat doar 750 mil. euro. Din această sumă, circa 25 mil. euro vor merge către cele zece bănci care au intermediat operaţiunea.
Bank of America -Merryll Lynch, Barclays, Deutsche Bank, JP Morgan şi UniCredit au fost coordonatori globali, în timp ce BNP Paribas, Credit Agricole, Erste, Raiffeisen şi Societe Generale au fost co-lead managers. O parte dintre aceste bănci au fost implicate şi în licitaţia pentru selecţia intermediarului ofertei de la Petrom, prin care statul vrea să vândă pe Bursă 9,84% din companie.
Specialiştii din piaţă afirmă că dacă cele zece bănci au fost nevoite să accepte un preţ cu 16% mai mic faţă de maximul propus pentru finalizarea operaţiunii, nici intermediarilor ofertei Petrom nu le va fi uşor să obţină un preţ la nivelul aşteptărilor din Guvern.
"Investitorii sunt interesaţi, dar piaţa e acum a cumpărătorilor pentru că sunt anunţate multe majorări de capital, în special ale băncilor, iar multe state sunt obligate să facă privatizări. Oferta este largă, iar investitorii sunt interesaţi să obţină un preţ cât mai atractiv", spune Valerian Ionescu, şeful departamentului de tranzacţionare pe piaţa de capital al BCR.
În aceste condiţii, oferta de la Petrom, care ar fi trebuit să înceapă cel târziu la începutul lunii iulie, ar putea fi amâ