La mai mult de o lună după intrarea în vigoare a noului Cod al Muncii, Curierul Naţional a realizat un interviu cu Inspectorul General de Stat - Inspecţia Muncii, Nicolae Dantes Bratu, despre efectele acestui act legislativ. Prioritatea numărul unu a fost în anul 2011 combaterea muncii la negru, ne-a spus Bratu. "Vrem să facem ca în România să nu se mai vorbească de munca la negru", a subliniat inspectorul.
Continuarea acţiunii de combatere a muncii la negru şi de implementare a noului Cod al Muncii la nivel teritorial poate aduce încă în câmpul forţei de muncă alte persoane sub aspectul legalităţii acestora?
Aici avem un plan de acţiune încheiat cu Jandarmeria Română, cu Inspectoratul General al Poliţiei şi cu Garda Financiară. Avem angajat un plan de acţiune comun dispus de primul-ministru al României, Emil Boc, şi se pare că a dat roade de la intrarea în vigoare a noului Cod al Muncii, la 1 mai 2011. Suntem împreună, colaborăm foarte bine şi avem peste 380.000 de contracte noi de muncă, ceea ce înseamnă că angajatorii au înţeles că nu mai este de joacă şi că trebuie să lucreze legal. Acţiunile de control la nivel de ţară vor continua cu aceeaşi intensitate, deja am resemnat prelungirea protocolului.
Câte acţiuni de control s-au efectuat, potrivit raportului întocmit, la finele lunii mai?
În perioada 2-31 mai cât a ţinut campania, acţiunea de control privind reducerea incidenţei muncii nedeclarate s-a concretizat în următoarele rezultate: 11.569 controale efectuate de echipe mixte relaţii de muncă securitate şi sănătate în muncă, identificarea cazurilor de muncă fără forme legale, 971 de angajatori depistaţi şi sancţionaţi pentru utilizarea forţei de muncă fără forme legale de angajare, (285 - construcţii, 28 - firme de pază, 200 - comerţ, 153 - prestări servicii, 305 - alte activităţi); 2.335 persoane care au fost