Analiștii politici din Bruxelles consideră că votul Parlamentului European de astăzi (8 iunie) din plenul de la Strasbourg poate fi cu ușurință ignorat de Consiliu, în cadrul căruia se va lua decizia finală pentru cele două țări.
În ciuda celor 487 de voturi "pentru" ale europarlamentarilor care, printr-o majoritate, au reușit să determine un aviz pozitiv al PE pentru aderarea celor două țări, Yves Pascouau, analist politic pentru think-tank-ul European Policy Centre din Bruxelles, specializat în probleme legate de Schengen, consideră că poziția Parlamentului European nu reprezintă niciun indiciu pentru decizia finală a Consiliului și nu va influența părerea acestora.
Consiliul face ce vrea
"Decizia finală se află în mâinile Consiliului. Nu sunt sigur că statele membre reticente vor fi influenţate de un vot pozitiv al Parlamentului European. Climatul actual, în special problemele legate de migraţie este foarte nefavorabil", a declarat, Yves Pascouau, pentru Adevărul Europa.
În urma valurilor de imigranți generate de revoluțiile "primăverii arabe", state Schengen precum Danemarca și-au reintrodus controalele la graniță. Atitudinea protecționistă a fost alimentată de alte țări, precum Italia și Franța, care au cerut controale la frontierele interne ale UE, pentru a se apăra de fluxul de imigranți ilegali sosiți din nordul Africii în ultimele luni.
Raportorul PE pe dosarul Schengen, eurodeputatul Coelho crede, însă, că poziția PE va determina într-o mare măsură votul Consiliului. "Votul de astăzi este important, pentru că 82% dintre cei prezenți au votat "pentru". De aceea, Consiliul nu poate să ignore avizul Parlamentului, deși acesta este doar unul consultativ, pentru că, în cele din urmă, PE reprezintă cetățenii tuturor celor 27 state membre," a spus Coelho miercuri (8 iunie), la Strasbourg.
Cursele europene pentru putere, gh