Ministerul Educaţiei a făcut publice astăzi sumele cu care vor fi plătiţi profesorii ce participă la examenele naţionale. 25 de lei pe zi va primi un asistent (supraveghetor) de la bacalaureat, iar profesorii evaluatori câte 4 lei pentru fiecare lucrare corectată. Sunt „sume subţirele rău de tot”, apreciază liderul sindical Eusebiu Lehene, preşedintele Ligii Sindicatelor din Învăţământ Sălaj.
Deşi examenul de bacalaureat a început de câteva zile, Ministerul Educaţiei a făcut public abia astăzi ordinul care reglementează plata profesorilor implicaţi în acest examen. Potrivit informaţiilor primite de la inspectorul şcolar general Ioan Abrudan, este vorba, în mare parte, despre aceleaşi sume ca şi anul trecut, diferenţele fiind reprezentate doar de introducerea unor categorii noi de persoane care vor fi plătite. Este cazul – după cum precizează liderul lindical Eusebiu Lehene, preşedintele Ligii Sindicatelor din Învăţământ Sălaj – despre vicepreşedinţii, secretarii şi membrii comisiilor judeţene de contestaţii, care anul trecut nu erau plătiţi (primeau bani doar profesorii evaluatori) şi care acum beneficiază de 350 de lei – vicepreşedinţii, 300 de lei – secretarul şi 275 de lei – membrul.
Pentru profesorii din centrele de bacalaureat sunt prevăzute următoarele sume: 425 de lei pentru preşedintele de comisie dintr-un centru cu peste 450 de candidaţi; 400 de lei pentru preşedintele comisiei din centrele în care numărul candidaţilor este mai mic de 450; 275 de lei pentru vicepreşedinţi, secretari şi membri; şi câte 25 de lei pe zi pentru fiecare asistent (supraveghetori).
Ceva mai bine remuneraţi vor fi profesorii din centrele zonale de evaluare. Astfel, preşedintele unui astfel de centru la care sunt arondaţi peste 1.000 de candidaţi va fi plătit cu 625 de lei, iar dacă numărul de candidaţi este mai mic de 1.000, suma scade la 600 de lei. Vicepreşe