USL propune ca in Parlament sa ajunga doar 325 de alesi - 109 la Senat si 216 in Camera.
USL a lansat practic propria varianta de reforma a Parlamentului, dupa ce presedintele Traian Basescu anunta revizuirea Constitutiei, astfel incat sa fie aplicat referendumul din 2009 de reducere a numarului de parlamentari si trecerea la unicameral. Opozitia va depune astfel o initiativa legislativa de modificare a Legii Electorale, cu patru mari propuneri: reducerea parlamentarilor la 325, sanctionarea traseismului prin pierderea mandatului, sistem de vot majoritar si pragul de 5 senatori si 10 deputati pentru un partid parlamentar.
Astfel, PNL si PSD au propus miercuri cresterea normei de reprezentare la 100.000 de cetateni pentru un deputat si 200.000 pentru un senator.
"In baza acestui calcul si in baza ultimul recensamant, finalitatea va fi ca Senatul sa aiba 109 membri, cu 28 mai putin decat acum, iar Camera 216 memebri. Numarul final ar fi 325, dar va scadea tinand cont de scaderea populatiei. Norma e acceptabila dupa minima in UE. (...) As vrea sa explic ca nu exista niciun Parlament democratic in care sa vii sa spui: vrem 300 de parlamentari. Principiul e cati locuitori reprezinta acel parlamentar. Asa se intampla in Parlamentul European", a explicat liderul PSD Victor Ponta propunerile USL pentru revizuirea Constitutiei.
De asemenea, USL-istii vor ca pragul de intrare in Parlament sa ramana la 5% si nu sa coboare la 3%, asa cum a propus PDL. "Nu poti fi recunoscut ca partid parlamentar decat daca ai minim cinci senatori si 10 deputati. Asta e cumva 5%, pentru a nu lasa intrarea pe usa din dos a unor partide in Parlament", a mai spus Ponta.
Pe de alta parte, liberalii si social-democratii au insistat cu propunerea ca parlamentarii traseisti sa-si piarda mandatele in viitorul Legislativ.
Liderii USL