Exportul către firmele din Italia a salvat Cooperativa Meșteșugărească Progresul de la dispariție. Unitatea este pe profit într-un domeniu aflat în cădere liberă pe piața locală, una acaparată de magazinele de tip second hand.
Coperativa Progresul, una din cele mai de success unități din Drobeta Turnu Severin Severin înainte de 1989, a fost salvată de la dispariție de comenzile din străinătate.
Chiar dacă a înregistrat o scădere dramatică a personalului în ultimii de 20 de ani, de la 2000 de angajați, la numai 100 în prezent, cooperativa supraviețuiește din colaborările cu mai multe firme din Italia.
Atrase de forța de muncă mult mai ieftină din România, companiile din Cizmă trimit șabloane, material și accesorii, iar confecționerii din Severin le asamblează și trimit înapoi produsul finit.
„A fost o perioadă foarte grea la începutul anului 1994, când cooperativa era aproape de dispariție. A venit acestă idée cu exportul care a salvat situația. Am avut și norocul unor colaboratori și angajați serioși, care au conștientizat repede că pentru a reuși pe piața din străinătate, e nevoie de calitate. De atunci și până în prezent colaborăm foarte bine cu firmele din Italia”, ne spune președintele Cooperativei Meșteșugărești Progresul, Nicolae Semen.
„Tinerii fug de meserie”
Pentru că tot mai puțini oameni se specializează în confecții, iar numărul angajaților este relativ restrains, cooperativa a fost nevoită să renunțe la o parte din contractile din străinătate.
„Nu se mai califică tineret, nu mai avem de unde să înlocuim și să împrospătăm forța de muncă. Dacă nu exista această problem, am fi avut și mai multe colaborări, dar chiar și așa, suntem pe profit și avem speranțe că și pe viitor vom rezista pe piață”, mai spune economistul Nicolae Semen.
Dacă pe piața externă lucrurile merg bine, activitatea autohtonă es