Conducerea judeţului cât o regiune este văzută diferit de primar şi prefect, în comparaţie cu preşedintele Consiliului judeţean Cluj. Proiectul de reorganizare administrativă presupune împărţirea României în opt regiuni, care se vor numi tot judeţe, pentru a nu fi nevoie de modificarea Constituţiei.
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, nu concepe altă capitală de judeţ, în această variantă extinsă, decât Cluj-Napoca. „Rolul Clujului va fi acelaşi: de pol de dezvoltare regională, rol pe care Uniunea Europeană deja l-a stabilit pentru Cluj“, a declarat primarul. El este sigur că judeţele actuale care vor fi incluse în judeţul-umbrelă, mai mare, se vor regăsi administrativ în noua organizare. „Avantajul va fi numărul mai redus de personal din administraţie şi reducerea birocraţiei“, crede Apostu. El este de părere că prefecturile îşi vor menţine rolul de control al legalităţii actelor, doar că…vor fi mai puţine.
Consiliile judeţele să nu dispară complet
Prefectul judeţului Cluj, Florin Stamatian, este şi el de părere că viitoarea capitală a judeţului cât o regiune trebuie să fie la Cluj-Napoca. „Atât din punctul de vedere istoric, al infrastucturii, al dezvoltării administrative, se califică drept capitală de judeţ“, spune Stamatian. În opinia sa, consiliul judeţean nu poate fi decât în capitala de judeţ şi nu în alt oraş. „Dacă nu ar fi aşa, ar fi ca şi cum ai guvernul într-o parte şi premierul în altă parte“, a declarat prefectul Clujului.
Acesta a completat că, în această nouă organizare, consiliile judeţene nu ar dispărea complet, ci ar fi nişte extensii locale ale Consiliului judeţean, care să scutească populaţia de drumuri inutile către capitala de judeţ. Cât despre obiectul muncii sale, Stamatian consideră că instituţia prefecturii devine una cu atribuţii mult mai largi, de vreme ce va controla legalitatea actelo