Parlamentarii europeni au adoptat, cu o majoritate consistentă, raportul privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. S-au înregistrat 487 de voturi "pentru", 77 "împotrivă" şi 29 de abţineri.
Votul de miercuri, ţinut la Strasbourg, a fost un "semnal politic clar" pentru statele care au încă rezerve faţă de aderarea României la spaţiul Schengen, a declarat comisarul european Dacian Cioloş, citat de Mediafax.
"Mă bucur de această confirmare politică a pregătirii tehnice a României pentru a adera la spaţiul Schengen. Este un semnal politic clar, pozitiv, puternic, pe care parlamentarii europeni îl transmit statelor europene care au încă rezerve în această privinţă", a declarat Cioloş.
Poziţia Parlamentului European (PE) în această problemă, respectiv atât raportul Coelho (favorabil aderării celor state la spaţiul Schengen) cât şi votul asupra lui sunt consultative.
Săptămâna trecută, pe 2 iunie, raportul a primit 33 de voturi "pentru" şi trei "împotrivă" în cadrul comisiei de Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE) din PE.
Intrarea propriu-zisă a României şi Bulgariei în spaţiul Schengen ar putea fi decisă în urma votului din Consiliul European, respectiv din JAI (Consiliul Miniştrilor de Interne din UE) care va avea loc la finalul reuniunii ţinute între 9 şi 10 iunie. Pentru a fi pusă în practică, decizia de aderare a celor două state trebuie luată în unanimitate, prin vot, de către guvernele statelor membre Schengen.
Igaş e optimist: vom afla abia în toamnă când intrăm în zona de liberă circulaţie
Traian Igaş, ministrul român de Interne, a declarat miercuri dimineaţă, cu câteva ore înainte votului din PE că este posibil ca fixarea datei aderării să aibă loc abia în septembrie. El a precizat că îşi păstrează atitudinea optimistă, respectiv că este convins că România va fi în Schengen până la finele ac