Milioane de euro se vor cheltui şi în acest an, din fonduri guvernamentale şi europene, pentru întreţinerea drumurilor, canalizări, alimentări cu apă, reparaţii de şcoli sau construcţii de baze sportive, toate producând o concurenţă acerbă. Executanţii sunt selectaţi atât de Consiliul Judeţean, cât şi de primăriile din judeţ, după caz, în urma unor licitaţii vânate cu jind de firmele de construcţii, grav afectate de criză. Dar nu numai de ele!
BIHOREANUL a descoperit că, profitând de faptul că primăriile comunale nu au experţi în achiziţii publice, funcţionarii "de la judeţ" îi parazitează cu tupeu, oferindu-şi serviciile de "experţi în achiziţii publice", dar nu în virtutea obligaţiilor de serviciu, ci în numele firmelor proprii sau înfiinţate pe numele unor rude. Pentru ca, mai apoi, să şi trântească licitaţiile în favoarea unor firme de casă. Evident, nu dezinteresat...
Expertu-i şefu'
Procedurile pentru atribuirea contractelor de achiziţie publică cuprind o succesiune de etape anevoioase nu doar pentru firmele interesate să colaboreze cu administraţiile locale, ci şi pentru cele din urmă. Mai ales pentru primarii de comune, care îşi rup urechile până îşi întocmesc documentaţiile stufoase. Aşa a apărut la Consiliul Judeţean o nouă specie de căpuşe bugetare, funcţionarii "experţi în achiziţii publice", care îşi oferă ajutorul la organizarea licitaţiilor organizate de primăriile comunale.
Ajutor, vorba vine, căci, în realitate, în condiţiile în care primăriile nu au specialişti în achiziţii publice, experţii şi comisiile de licitaţie numite la nivelul administraţiilor comunale şi-au inversat rolurile. Cei dintâi nu sunt tocmiţi doar să întocmească documentaţiile, ci şi să analizeze ofertele şi să decidă efectiv câştigătorii, decizii asumate apoi de membrii comisiilor de licitaţie.
"Noi, doamnă, nu avem specialişti, de aceea apelăm la ex