Elevii au intrat în febra Bac-ului cu nemulţumirea lipsei oportunităţilor. Ofertele de pe piaţa muncii nu satisfac aşteptările tinerilor absolvenţi, astfel că mulţi dintre ei sunt tentaţi să plece la muncă în afara ţării.
Cele peste 400 de locuri de muncă oferite în prezent hunedorenilor prin intermediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă sunt insuficiente şi neatrăgătoare pentru proaspeţii absolvenţi de liceu, care susţin probele de Bacalaureat.
O copilă de 11 ani a căzut în cap de la fereastra unui cămin de elevi din municipiul Deva
Indolenţa de la catedră a ucis un elev de 12 ani
Sunt 5.700 de elevi de clasa a XII-a şi mai puţin de 100 de locuri de muncă pentru care pot opta în judeţ, astfel că, pentru cei mai mulţi dintre ei, neliniştea ultimelor examene este completată de planurile nesigure ale viitorului apropiat.
Universităţi mai puţin tentante
Cei mai mulţi dintre absolvenţii intervievaţi de reporterii Adevărul de Seară Hunedoara au declarat că după încheierea Bacalaureatului se pregătesc să se angajeze în oraşe mari ca Timişoara şi Cluj-Napoca sau să plece la muncă în Occident. În privinţa celor care doresc să îşi continuie studiile, lipsa posibilităţilor financiare a redus semnificativ numărul opţiunilor.
Povestea copilei care a născut la vârsta de 12 ani: părăsită de mamă şi de iubit la naştere
„Spre deosebire de anii trecuţi, facultăţile nu mai sunt la fel de tentante pentru absolvenţi, motivul principal fiind lipsa posibilităţilor de susţinere. În schimb, mulţi dintre ei preferă să îşi caute locuri de muncă încă din perioada anilor terminali ai liceului”, a observat Olivia Runcan, diriginta unei clase de absolvenţi din Hunedoara.
Locuri de muncă "fără lipici"
În prezent, prin intermediul AJOFM, cele mai multe locuri de muncă pentru tineri sunt oferite în domeniile cablajelor,