America este ca Roma în anul 200 sau ca Marea Britanie înainte de Primul Război Mondial: un imperiu aflat la apogeul puterii, dar care dă semne că începe să se prăbuşească.
Economia SUA, care a dominat scena secolului 20, a ieşit mai puternică din Marea Recesiune din anii 1930. Însă acum, în faţa decadenţei culturale, a slăbiciunilor structurale şi a dependenţei de finanţare, mai este America oare capabilă de o asemenea performanţă? Preţurile de pe piaţa imobiliară au scăzut cu 33% faţă de nivelul maxim, declin mai mare decât cel de 31% înregistrat în anii 1930, scrie The Guardian.
Rata şomajului nu a atins cotele din urmă cu 80 de ani, dar actualul nivel de 9,1% este suficient de mare pentru a face oficialii de la Casa Albă să stea ca pe ace. Ultimul preşedinte care a fost reales în condiţiile în care SUA se confruntau cu un şomaj de peste 7,2% a fost Franklin Delano Roosevelt (1933-1945).
America este o ţară cu probleme serioase. Unu din şase americani depinde de bonurile de masă date de stat pentru a-şi procura suficiente alimente. Bugetul, care era pe excedent în urmă cu zece ani, are acum un deficit "demn" de Grecia, iar clasa politică suferă de paralizie când vine vorba de adoptarea unor măsuri pentru reechilibrarea bugetului. Se presupune că problemele se pot rezolva cu uşurinţă deoarece America are cea mai mare economie de pe planetă, cea mai mare putere militară, este posesoarea monedei utilizate la constituirea rezervelor valutare în întreaga lume şi naţiunea cu o istorie de succes a reinventării de sine o dată la fiecare generaţie. Toate acestea sunt adevărate. Universităţile americane sunt eficiente şi atrag cei mai talentaţi oameni din întreaga lume. America este o ţară care împinge constant frontierele tehnologiei. Astfel, statul s-ar putea trezi mai solid ca oricând din lungul coşmar al crizei creditelor ipotecare su