Câteva cuie, metri întregi de aţe colorate şi doze mari de răbdare şi imaginaţie sunt reţeta prahoveanului Adrian Drugă pentru un produs artistic mai puţin cunoscut în România.
Tehnica tablourilor 3D din aţe colorate se numeşte „string art", însă Adrian Drugă a îmbogăţit şi a diversificat tehnica iniţială. Lucrează foarte mult din imaginaţie, iar rezultatele sunt de necrezut. La o cercetare atentă, pur şi simplu te pierzi în reţeaua fină de modele şi remarci cu surpindere că tabloul are, pe lângă lăţime şi lungime, şi... adâncime.
„Am descoperit această tehnică în 2000 şi o vreme am lucrat tablouri doar pentru a le face cadou prietenilor, de sărbători. Cererea a fost din ce în ce mai mare, iar acum toată familia, inclusiv cele două fete, este stăpânită de această pasiune", povesteşte Adrian Drugă. Are şi acum un serviciu stabil şi, deseori, după o tură de noapte, îşi petrece întreaga zi migălind complicatele tablouri. Majoritatea tablourilor sunt expresii stilizate ale unor simboluri universale: spirala vieţii, cornul abundenţei, labirintul, dar sunt reprezentate şi motive florale sau figuri geometrice. „Tehnica se bazează atât pe simetrie, cât şi, dimpotrivă, pe asimetrie, iar efectul se obţine exclusiv din straturile succesive de aţă colorată, în culori contrastante, complementare, dar şi nuanţe ale aceleiaşi culori. Lucrăm cu aţe în sute de tonuri", explică bărbatul.
O muncă minuţioasă Foarte mulţi dintre admiratorii şi clienţii tablourilor au crezut că pot face şi ei complicatele modele. „S-au împiedicat de la început, pentru că cel mai important este aşezarea cuielor în modelul dorit. Fiecare milimetru în sus sau în jos poate strica tot, iar cea mai grea muncă este gândirea şablonului şi transpunerea lui în tablou. Este matematică pură, realizată cu rigla şi compasul", spune Adrian Drugă. Cuiele care formează scheletul tabloului sunt al