Accesul la Internet a fost declarat un drept al omului într-un raport al Naţiunilor Unite publicat vineri, informează latimes.com.
Frank La Rue, investigatorul ONU care a întocmit raportul, a afirmat că Internetul este unul dintre cele mai puternice instrumente ale secolului 21, pentru că joacă un rol principal în democraţie, acesta permiţând cetăţenilor să se implice activ în formarea societăţii.
Acest avantaj al Internetului ar putea deveni vital în vremuri dificle din punct de vedere politic, aşa cum s-a dovedit în cazul revoltelor din Tunisia şi Egipt, precum şi în alte ţări.
La Rue a descris Internetul ca fiind „revoluţionar": o unealtă care poate împuternici, care poate ajuta în protejarea drepturilor omului şi poate contribui la creşteri economice, sociale şi politice, aducând beneficii întregii omeniri prin simplul fapt că îi face pe oameni „să contribuie la crearea conţinutului".
"Având în vedere că Internetul a devenit un instrument indispensabil în obţinerea multor drepturi umane fundamentale, în combaterea diferenţelor dintre oameni şi în ceea ce priveşte accelerarea progresului umanităţii, asigurarea accesului la Internet ar trebui să constituie o prioritate pentru toate statele", mai precizează raportul.
Aşadar, La Rue consideră că toate statele ar trebui să ia măsuri efective pentru a face Internetul disponibil la scară mare, accesibil şi suficient de ieftin pentru ca oricine să şi-l permită.
Raportul a estimat numărul utilizatorilor de Internet la peste 2 miliarde şi a subliniat creşterea numerică a utilizatorilor de Facebook, de la 150 de milioane de persoane în 2009 până la 600 de milioane anul acesta.
Accesul la Internet a fost declarat un drept al omului într-un raport al Naţiunilor Unite publicat vineri, informează latimes.com.
Frank La Rue, investigatorul ONU care a întocmit raportul, a afirmat