Schema pentru închiderea finanţării proiectului de captare şi stocare a carbonului Getica CCS va fi realizată până în luna august 2011, iar investiţia Romgaz pe segmentul de stocare va fi de 500 milioane lei.
“Schema pentru închiderea finanţării proiectului Getica CCS va fi realizată până în luna august 2011. Compania Getica CCS urmează să fie înfiinţată, ulterior. Pentru România, dezvoltarea unui astfel de proiect va contribui la respectarea ţintelor naţionale privind emisiile de CO2. Vom contribui la securitatea bio-energetică din zonă, oportunitatea dezvoltării hidrocentralelor prin utilizarea cărbunelui autohton şi vom crea noi locuri de muncă, pornind de la construcţie, dezvoltare şi mentenanţă. Proiectul Getica CCS este prioritar pentru România”, a declarat Tudor Şerban, consilier personal al ministrului Economiei, citat de Agerpres.
Primul proiect dezvoltat în România pentru captarea şi stocarea carbonului, Getica CCS, va putea fi implementat din anul 2013, valoarea acestuia ridicându-se la un miliard de euro, 50% din această sumă urmând să fie finanţată prin instrumentul financiar european NER300.
Cealaltă jumătate din costurile totale ale proiectului este asigurată de Romgaz, investiţia companiei fiind de 500 milioane lei.
“Studiul de fezabilitate al proiectului Getica CCS s-a făcut pe segmente, de la stocare şi transport până la operare. Romgaz a finalizat studiul de fezabilitate pe bucata de stocare. În principiu, studiul e fezabil. Costurile de stocare se ridică undeva la 500 milioane euro”, a arătat Francisc Toth, director general adjunct la Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz.
Instalaţia trebuie pusă în funcţiune până la finalul anului 2015
Oficialul Romgaz a explicat şi procesul tehnologic în ceea ce priveşte captarea şi stocarea CO2 prin Getica CCS. “Se montează o instalaţie de captare la Turceni care t