Va amintiţi lecţiile de istorie din şcoala primară, cele despre cei trei vajnici voievozi români care, înfruntând cu bărbăţie şi curaj veacurile întunecate, au păstrat continuitatea poporului vorbitor de limba daco-romană?
Ei bine, Boc vrea să transforme judeţele în voievodate. Reorganizarea administrativă a ţării devine brusc prioritatea numărul unu a Guvernului. Premierul a primit sarcină ca, în cel mult o lună, să aibă finalizat proiectul de lege care va împărţi România în regiuni.
Ei bine, se pare ca realitatea stă niţel diferit. Miza dispariţiei judeţelor este suma de 10 miliarde de euro pe care România o va primi de la Comisia Europeană în perioada 2013 - 2014 pentru lucrările de infrastructură, reţele de canalizare şi drumuri judeţene.
Forma viitoarelor regiuni va fi decisă într-o săptămână, în cadrul Coaliţiei. În prezent, în interiorul PDL sunt discutate două variante. Prima formulă vizează adoptarea modelului polonez de voievodate, structuri gigant care să înglobeze câte 3-4 milioane de locuitori şi a căror autoritate să fie exercitată direct asupra comunelor, oraşelor şi municipiilor. Cea de-a doua variantă presupune păstrarea judeţelor actuale în cadrul noilor regiuni conduse de prefecturi, astfel încât deciziile să fie luate la un nivel mai înalt. Întrebarea mea pentru iniţiatorii legii este dacă facem nişte judeţe mai mari, chiar le vor da libertatea să ia decizii în sensul ăsta? Pentru că la noi structura este centralizată cu execuţia fondurilor europene, adică pe bani şi cam atât. Pot să bag mâna în foc că bătălia se va muta în interiorul partidelor, deoarece fuziunea actualelor judeţe în regiunile de dezvoltare care le vor prelua atribuţiile îi pune în situaţia de a-şi disputa supremaţia în faţa colegilor mai vechi sau mai noi. De exemplu, la noi, în regiunea Sud-Est, tandemul de la Constanţa, Radu Mazăre - Nicuşor Constantin