Pentru a evita apariţia bolilor respiratorii, se recomandă schimbarea periodică a filtrelor aparatului de aer condiţionat şi aerisirea încăperilor. Utilizarea incorectă a aerului condiţionat poate duce la rinită, la astm sau chiar la pneumonie. Iar persoanele cu sistemul imunitar slăbit sunt cele mai vulnerabile.
Timpul îndelungat petrecut într-o cameră în care aerul este răcit cu ajutorul sistemelor de climatizare poate favoriza apariţia unor probleme respiratorii cum ar fi tusea seacă, persistentă, însoţită uneori de un şuierat şi de senzaţia de gât uscat. Problemele pot deveni şi mai serioase dacă încăperea nu este aerisită corespunzător şi mai ales dacă se fumeză în spaţiul respectiv.
„Folosirea necorespunzătoare a aerului condiţionat poate duce la apariţia sau la agravarea unor simptome de tip rinitic (nas înfundat sau rinoree), strănut, durere în gât, senzaţia de nod în gât şi dureri de cap. În plus, o expunere prelungită la aerul rece, dar şi la factori iritanţi precum fumul de ţigară ori noxele din atmosferă favorizează declanşarea bronşitei, astmului bronşic sau chiar a pneumonei", spune medicul primar pneumolog Magda Ciobanu de la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta" din Bucureşti.
Problemele cauzate de aerul condiţionat afectează mai ales persoanele cu un sistem imunar slăbit ori pe cele care suferă deja de unele boli de tipul astmului bronşic, bronhopneumopatiei obstructive cronice (BPOC) sau rino-sinuzitei cronice.
Filtrele se igienizează periodic
Dacă filtrele aparatelor de aer condiţionat nu sunt curăţate sau schimbate periodic, se poate răspândi în aer bacteria Legionella pneumophila. Acest bacil este responsabil de apariţia legionelozei, o boală ce se manifestă prin dureri de cap, febră scăzută, tuse seacă, diaree, dureri musculare şi abdominale. În cazuri grave, această bacterie poate duce la ap