Miniștrii de interne și justiție s-au reunit astăzi la Luxembourg pentru a discuta, printre altele, soarta aderării României și Bulgariei la Schengen. Deși astăzi nu se stabilește nicio dată, concluziile consiliului vor arăta cine susține aderarea celor două țări și cine se opune. Un singur vot "împotrivă" este suficient pentru a lăsa cele două țări să aștepte la poarta Schengen.
Vorbind astăzi cu jurnaliștii maghiari înainte de a intra în sala consiliului de la Luxembourg, ministrul de interne al Ungariei, Sándor Pintér, a declarat că mai există doar o singură țară a Uniunii Europene care se opune intrării României și Bulgariei în spațiul Schengen.
"Există o singură țară care continuă să se opună, în timp ce restul 26 sunt toate în favoarea intrării celor două în Schengen," a spus Pintér astăzi, la Luxembourg, adresându-se presei maghiare. "Noi sperăm să o convingem pe aceasta să-și schimbe părerea în cadrul acestui consiliu sau foarte curând, sper că vom reuși," a mai spus Pintér jurnaliștilor maghiari.
Președinția maghiară a sprijinit aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen încă de la începutul mandatului său la cârma UE (ianuarie 2011), sperând că spre sfârșit (iulie 2011) va reuși să obțină un consens pentru acceptarea celor două țări în Schengen.
Citește și: ANALIZĂ Expert din Bruxelles: Decizia pe Schengen e în mâinile Consiliului
Olanda: nu avem încredere în România
Ministrul olandez pentru imigrație, Gerd Leers, a declarat în această dimineață, că ţara sa se opune aderării României şi Bulgariei la spațiul fără frontiere. "Este încă prea devreme pentru a lua o decizie," a spus Leers. Conform unor surse olandeze prezente joi (9 iunie) la Luxembourg, guvernul de la Haga leagă, în mod direct, aderarea celor două țări la Schengen cu Mecanismul de Cooperare și Verificare.
Mai exact, Olanda ține România și Bulgar