Cantitatea confiscată de la începutul anului de poliţiştii din Alba este cea mai mare din ultimii 2o de ani. Pentru cei 1.800 de metri cubi de material lemnos, anchetatorii au întocmit 90 de dosare penale. Zonele în care îşi fac veacul samsarii lemnului sunt aceleaşi: Munţii Apuseni şi Munţii Sebeşului.
Samsarii lemnului din Alba şi-au văzut nestingheriţi de teabă în primele cinci luni ale anului în curs. Unii mai modest cu căruţa sau camioneta, alţi mai organizaţi cu tractoare, utilaje speciale şi camioane Ceea ce nu ştiau ei era că pe urmele lor erau şi poliştii, silvicultorii şi comisarii de las Garda Financiară şi Garda de Mediu, care-i aveau în vizor atât pe cei care taie pădurile, cât şi pe cei care transportă, prelucrează şi valorifică materialul lemnos în ţară, dar şi peste hotare.
În cinci luni, cât în patru ani
Rezultatele prezentate de poliţişti joi arată că indiciile avute în vedere la începutul anchetei aveau acoperire în teren. În perioada aprilie-mai, a început o amplă campanie naţională de depistare a neregulilor silvice.
În Alba, organele de anchetă au verificat 145 de agenţi economici, care exploatează, depozitează sau prelucrează şi exportă material lemnos. În doar două luni au fost confiscaţi peste 900 de metri cubi de material lemnos, care nu a putut fi justificată cu acte de provenienţă.
Cifra reprezintă jumătate din cantitatea confiscată de la începutul anului. Valoarea a fost estimată la peste 160.000 lei. Amenzile date de anchetatori sunt printre cele mai mari din ultimii ani, se apropie de 400.000 lei.
„Acţiunea derulată de poliţişti în colaborare cu celelalte organe abilitate a fost un succes. Dacă ne referim la cantitatea confiscată de la începutul anului, este cea mai mare din ultimii 20 de ani. Dacă ar fi să transformăm cei 1.838 de metri cubi, ar rezulta între 45 şi 50 de TIR