Reorganizarea administrativă susţinută de şeful statului are adversari chiar în interiorul coaliţiei de guvernământ, e vorba de UDMR care pledează pentru împărţirea în 12-14 judeţe. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Sute de birocraţi care fac viaţa amară românilor, clanurile veşnice, transpartinice care se rotesc la conducerea judeţelor şi care servesc aceeaşi clientelă. Acestea sunt câteva din motivele invocate de preşedintele Traian Băsescu în pledoaria sa pentru reorganizarea administrativă a României.
În opinia şefului statului, expimată ieri în şedinţa de guvern, din cele 41 de judeţe ar trebui făcute opt. Ele are trebui să corespundă grupajelor reprezentate actualmente de cele opt regiuni de dezvoltare europeneană. Una din principalele probleme este că viziunea preşedintelui, susţinută şi de PDL, nu este sprijinită de UDMR, formaţiune din coaliţia guvernamentală. Maghiarii s-au pronunţat pentru o Românie împărţită în 12-14 judeţe.
"Avem 41 de inspectorate de poliţie, în loc să avem şapte sau opt, avem 41 de direcţii agricole, 41 de direcţii sanitare, 41 de direcţii de finanţe publice, bine încărcate. Tot din 41 în 41 numărăm sutele de birocraţi care fac amară viaţa populaţiei şi a primarilor. S-au creat nişte familii veşnice, interpartinice, se schimbă, se rotesc, clienţii rămân aceiaşi", le-a spus Traian Băsescu ieri miniştrilor în şedinţa de guvern.
Obiectivele reorganizării
Preşedintele a explicat că scopul reorganizării administrative: debirocratizarea, defiinţarea clientelei de la nivel local dar şi eficientizarea absorbţiei fondurilor europene. "Nu se poate privi la o dezvoltare raţională a României cu unităţi administrative atât de mici. Modul cum se utilizează bani europeni pe proiecte foarte mici în interiorul unui judeţ nu este nimic altceva decât ineficienţa utilizării banilor europeni", a spus Traia