Timp de multi ani carbohidratii au reprezentat un nutrient blamat, considerat a fi "rau", mai ales pentru curele de slabire (multe diete implicau un continut redus de carbohidrati). De curand insa, specialistii au descoperit ca acestia te pot ajuta chiar sa dai jos din kilograme.
Vestea e buna, mai ales ca acesti carbohidrati sunt extrem de gustosi. Numai gandul la paine proaspat coapta sau cartofi noi cu unt te poate face sa uiti de cura de slabire.
Conform Daily Mail, nu toti carbohidratii sunt "rai", dupa cum arata numeroase studii recente. Unii contin o substanta numita amidon rezistent care, consumata in anumite cantitati, incurajeaza pierderea in greutate.
Gasit in alimente ca banane, ovaz, fasole si cartofi, amidonul rezistent este denumit in acest fel deoarece pare sa reziste digestiei - trece prin aparatul digestiv aproape intact, producand acizi grasi care stimuleaza enzimele ce topesc grasimea (in special din zona abdominala), mentinand masa musculara si stimuland hormonii responsabili cu satietatea (te simti satul mai mult timp).
Rolul si puterea amidonului rezistent au fost descrise recent intr-o carte care a facut furori in Statele Unite ale Americii si care a ajuns si in Europa - "The Carb Lover's Diet" ("Dieta iubitorilor de carbohidrati"), scrisa de editorul Ellen Kunes si de dieteticianul Frances Largeman-Roth.
Cartea cuprinde un plan de alimentatie revolutionar care, potrivit autorilor, garanteaza o slabire rapida si de durata. Ei citeaza peste 200 de studii realizate de universitati respectate din intreaga lume, care arata ca amidonul rezistent suprima apetitul si stimuleaza metabolismul.
Spre exemplu, un studiu arata ca cei care au consumat amidon rezistent la o masa au mancat cu 10% mai putine calorii a doua zi deoarece simteau o senzatie mai putin intensa de foame.
@N