Într-o şcoală din landul german Baden-Wurttemberg, elevii vor plăti pe viitor 10 cenţi pentru a merge la toaletă. Una din clasele şcolii a renovat şase grupuri sanitare în cadrul unui proiect şi acum îşi va încasa şi recompensa. Cine nu vrea sau nu poate va merge la toaletele “normale”, nerenovate. Părinţii sunt indignaţi, şcoala apără măsura “educativă”.
În aceste zile, directoarea unei şcoli din Germania se află într-o postură delicată: ea trebuie să îşi apere toaletele din şcoală. Şi nu pentru că ar fi extrem de murdare şi urâte, dimpotrivă, pentru că sunt extrem de curate şi frumoase! Şi asta pentru că de renovare nu au fost responsabile autorităţile regionale, ci elevii unei clase a opta care au făcut un proiect la economie.
Noile toalete sunt dotate cu prosoape, oglinzi mari la fete şi spray-uri odorizante. Dar aceste privilegii nu pot fi gratuite. Treaba rezolvată la noile grupuri sanitare “de fitze” este de zece cenţi. Cine nu vrea să cheltuie bani pentru răsfăţarea derriere-ului, are la dispoziţie clasicele WC-uri nerenovate, probabil cu pereţii înnegriţi de fum şi tapetaţi de tot felul de înţelepciuni.
Morala economiei de piaţă
Nimic nu e gratis pe lumea asta, totul se plăteşte, inclusiv mersul la toaletă sau, ca să germanizăm termenul, “Geschaeftul”. Taxa de şuşu este menită să îi ajute pe copiii de la ora de economie să îşi recupereze cheltuielile de renovare. Aşa ar fi normal la fiecare proiect, susţine conducerea şcolii, doar că de obicei elevii inscripţionează nişte tricouri sau ceva cu implicaţii mai inocente şi fără tendinţe de segregare a comunităţii şcolare.
Părinţii se îndoiesc de utilitatea pedagogică a acestui proiect. Unii au declarat presei că există “potenţial de corectare a acestui fenomen”. Ce exprimare pretenţioasă când vine vorba de closet… La drept vorbind însă, micul obstacol financiar din calea uşură